Segons els experts reunits en una jornada sobre arquitectura a Madrid
El benestar integral impulsa el disseny dels espais outdoor i wellness als hotels
Piscina Barcelona, l’esdeveniment líder a Espanya i referent europeu al sector, juntament amb Construmat, el Saló de la Construcció, tots dos organitzats per Fira de Barcelona, van reunir experts internacionals per debatre sobre l’impacte del disseny dels espais exteriors i de benestar a la indústria hotelera. Arquitectes, paisatgistes, constructors i empresaris van compartir amb 143 professionals la seva visió durant la jornada “Re-evolucionant el disseny hoteler des de l’Outdoor i el Wellness”, que es va celebrar el 16 d’octubre passat al Roca Gallery de Madrid.
Les zones exteriors i dedicades al wellness als hotels estan experimentant una transformació significativa. Anteriorment, eren un servei opcional que alguns establiments oferien, però avui han esdevingut una part imprescindible de l’experiència hotelera, influint directament en la decisió de compra dels clients. Aquest factor diferenciador és tan rellevant que requereix un coneixement especialitzat i la col·laboració entre experts de diversos àmbits per satisfer les altes expectatives dels clients.
Per abordar l’evolució del disseny d’aquestes estructures, Piscina Barcelona i Construmat van convocar professionals amb experiència en projectes hotelers ubicats a destinacions de benestar de primer ordre, com ara República Dominicana, Bahames, Europa, Orient Mitjà, Llatinoamèrica i Mèxic.
El disseny al servei del benestar
Segons els experts, perquè un espai a l’aire lliure sigui funcional i sostenible, cal que tots els professionals implicats -des d’arquitectes i constructors fins a tècnics de manteniment- col·laborin des de la fase de conceptualització. L’objectiu és garantir la màxima sostenibilitat i la integració de l’àrea outdoor al seu entorn natural i cultural, sense perdre de vista les demandes del client.
En aquest context, Diego Gronda, arquitecte amb una llarga experiència en projecte d’hospitality a les majors cadenes hoteleres a tot el món, com Grand & Park Hyatt Hotels, Mandarin Oriental o Starwood Hotels & Resorts Worldwide, va comentar que a l’hora de començar a un projecte “és imprescindible conèixer el perfil de qui farà servir les instal·lacions per crear una experiència a través de l’estructura”.
En aquesta mateixa línia, David Cámara va subratllar la importància de tenir una visió holística i transversal d’un nou concepte d’hotel, pensat perquè el client visqui una experiència de benestar global.
Per part seva, la cofundadora d’Ancestral Handmade Hotels, una cadena d’hotel-boutique amb presència al Carib, Ana Ramírez, va proposar “dissenyar projectes disruptius que connectin l’home amb la natura i amb la cultura de l’entorn” perquè només aquest vincle pot generar experiències regeneratives relacionades amb la salut personal i ambiental. “El benestar” -va afirmar- “no pot ser només un luxe per a pocs, sinó un dret fonamental que transformi la nostra manera de dissenyar i viure”.
Wellness i sostenibilitat, un binomi indissoluble
Els ponents van destacar, així mateix, que cal analitzar factors clau, com l’entorn i les característiques climàtiques, per maximitzar els beneficis naturals que incrementaran la sostenibilitat del disseny. Richard Wiese, president de Turquesa Mobiliari i Disseny de la República Dominicana, va afegir que un altre tema primordial és “elegir els materials correctes per evitar que la inversió en una estructura outdoor vingui contaminada per la posterior despesa en manteniment”.
Així, recomana que els projectes es realitzin amb “productes especialment fabricats per a l’outdoor, amb uns nivells de qualitat i resistència superiors per garantir una durada més gran” i que, a més, s’ha de lliurar al gestor de la instal·lació “una memòria de materials i com tractar-los per aconseguir els millors resultats a llarg termini quant a eficiència i confort”.
L’acte va comptar també amb la intervenció d’altres professionals destacats com Jorge Arditti, president de la Regió Mèxic i Latam de l’estudi Arditti + RDT Architects; Andrea Trujillo, directora de projectes a GVA Arquitectes, i Kalinka Mikel, arquitecta de Kalinka Mike, també de Mèxic; Aime Rivero, directora de Design & Construction a RTRO; Liza Ortega, arquitecta a Ortega Arquitectes (República Dominicana); Sergio Ezlo, CEO d’Ezlo Architects (Bahames); i Lubna Alayeli, arquitecta a LES Interiors.
Innovacions a Piscina Barcelona
El disseny arquitectònic i el paisatgisme al voltant d’una piscina tenen un paper clau en la creació d’un espai exterior on es potencien tant la funcionalitat com el gaudi. Això reforça el valor de l’outdoor com un entorn que convida al relax i a la connexió amb la natura, convertint la piscina en un punt central per al descans i la interacció social.
Així mateix, amb l’oferta de més de 360 expositors, el 68% internacionals de 30 països, el saló presentarà productes, accessoris i novetats tecnològiques per a piscines d’ús residencial i públic, així com instal·lacions relacionades amb el benestar, spa, fitness i decoració d’exteriors. Organitzat per Fira de Barcelona amb el suport d’ASOFAP, també serà l’escenari del lliurament dels Premis Piscina & Wellness Barcelona; els Premis Wellness Experience i els guardons del Concurs Internacional d’Arquitectura per a Estudiants.
Construmat, el Saló de la Construcció
Construmat és la fira líder del sector de la construcció a Espanya i un referent al sud d’Europa i el Mediterrani. En la propera edició, que tindrà lloc del 20 al 22 de maig 2025 al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona, renovarà la seva aposta per la construcció sostenible i eficient, mostrant les últimes novetats del sector.
Els materials, eines i tècniques de construcció per als ambients outdoor també estaran representades ja que comparteixen amb aquests projectes l’objectiu de crear espais funcionals i atractius, que fomenten la connexió amb la natura i milloren la qualitat de vida dels seus usuaris.
Així mateix, reforçarà el seu vessant de coneixement potenciant la internacionalitat del seu congrés Sustainable Building Congress que abordarà la construcció d’habitatge social, l’impacte de la IA al sector, o la importància dels materials i disseny d’espais saludables, com ara temàtiques destacades.
Barcelona, 25 d’octubre de 2024
Imatges ‘Re-evolucionando el diseño hotelero desde el Outdoor y el Wellness’ aquí
Mª Gloria Dilluvio / Maria Dolors Herranz
Tel. +34932332172 – 2541