Tancar
  • 04/11/2021

    Eloi Planes: “La indústria internacional de la piscina es retroba a Barcelona per continuar creixent”

    Eloi Planes és president del saló Piscina & Wellness Barcelona, l’esdeveniment de més internacionalitat del calendari firal del seu sector, i president executiu de Fluidra, multinacional líder en equipament de piscines i wellness.

    • El saló Piscina & Wellness Barcelona celebrarà del 29 de novembre al 2 de desembre del 2021 una nova edició, la primera després d’un llarg període marcat per la pandèmia. Com influirà en els negocis l’oportunitat de retrobar-se personalment després de mesos de distanciament?
    Molt positivament. La proximitat física és molt important al món dels negocis, de qualsevol sector. A més a més, m’agrada destacar que els empresaris i professionals de la piscina aquí a Espanya estem molt connectats. En part, el mèrit és també de la Fira de Barcelona que va reunir el 1994 la majoria de les associacions del sector, que es van començar a conèixer millor, dialogar i crear sinergies.
    El saló –que tindrà un format híbrid, presencial i virtual– ja compta amb la presència de la pràctica totalitat de les empreses més rellevants del sector, més de la meitat internacionals, i ens visitaran buyers procedents de diversos països. Per a tots serà un gran plaer poder tornar a l’encaixada de mà després d’una llarga temporada de reunions online.
    • És cert que el sector de la piscina ha suportat bé la crisi deguda a la COVID 19? Per què?
    És cert, l’aftermarket, és a dir el negoci generat pels productes i accessoris relacionats amb el manteniment i les millores que el parc de piscines existent necessita per estar en bones condicions, és el que ha registrat el major creixement en piscina residencial. Arran de la pandèmia, les persones, fins i tot les més viatgeres, s’han hagut de quedar a casa i això ha estat clau a l’hora de prendre decisions com instal·lar una piscina de nova construcció a la seva residència, o renovar la que ja existia millorant el seu aspecte i funcionalitat.
    En realitat, el “redescobrir” la importància i el valor del nostre habitatge habitual ha aportat al negoci dos o tres punts més de creixement addicional.
    • Què suposen per al món de la piscina la digitalització i la connectivitat?
    Suposen un enorme pas endavant, i sens dubte són les claus del desenvolupament sostenible d’aquestes instal·lacions. Ja disposem de la piscina intel·ligent: la innovació tecnològica ens ha permès guanyar eficiència en reduir el consum d’aigua, energia i productes químics i aconseguir optimitzar temps i costos. Amb l’automatització de la piscina, el control de la filtració, bombament o registre dels consums dels recursos es pot efectuar en remot i això permet fins i tot una personalització més gran que redunda en una millor experiència d’ús.
    • Quants de metres cúbics d’aigua consumeix una piscina a l’any?
    Segons la mida del got de la piscina, és evident que caldrà un volum més gran o més petit d’aigua per omplir-lo. Però si parlem de consum anual, la despesa és comparable amb la d’una rentadora, que ronda els 20-22 m3 a l’any. Això és possible sobretot gràcies a l’aplicació de sistemes que regulen els consums i garanteixen l’ús sostenible de la piscina, com ara les cobertes que eviten pèrdues per evaporació. Pel que fa a la despesa energètica, les principals tendències consisteixen en l’ús d’energies alternatives, il·luminació leds, sistemes de climatització que aprofiten la calor residual, l’aplicació de materials ecosostenibles, etc.
    • Quant influeix la sostenibilitat a la construcció d’una piscina?
    Influeix en tot el procés: qualsevol estructura ha de ser sostenible, és a dir, ha d’aconseguir la màxima eficiència fent un ús raonable dels recursos en el respecte del medi ambient. Les noves tecnologies, l´economia circular, l´interès per preservar el medi ambient, la intel·ligència artificial, el Big Data… tot el cicle de vida ha d´aconseguir la màxima eficiència en l´ús de l´energia i l´aigua, però també en la gestió i reciclatge dels productes i materials utilitzats.
    • Quantes piscines hi ha al món? I quantes a Espanya?
    Segons les últimes dades disponibles, al món hi ha aproximadament 17 milions de piscines, un 31% als EUA, concretament 5.274.000; després ve Brasil, que compta amb el 69% del total d’Amèrica del Sud; segueix França amb 1.477.500 piscines, i en quarta posició Espanya, que compta amb el 7% del parc mundial. A més, aquí se segueixen construint unes 25.000 noves unitats a l’any, cosa que el converteix en un mercat molt rellevant i també resilient, perquè les piscines necessiten manteniment i renovació periòdicament.
    • Es podria dir que una piscina és cada cop més una “necessitat”?
    Li contestaré amb una altra pregunta: la salut, el benestar i la qualitat de les relacions socials són una necessitat? Salvant les distàncies, les termes de l’antiga Roma també eren un lloc dedicat al benestar i l’auge que ha experimentat el wellness en els darrers anys és un reflex de la importància que tenen les instal·lacions aquàtiques a la vida de l’ésser humà.
    De fet, un dels objectius de la innovació al món de la piscina consisteix precisament a donar respostes a les demandes d’un públic que busca millorar-ne la qualitat de vida a través de l’aigua i el seu ús terapèutic. En aquest sentit, la piscina ajuda significativament a satisfer aquestes necessitats.
    En aquesta mateixa línia, Piscina & Wellness Barcelona proposa aquest any un nou programa d’innovació centrat en les solucions que milloren l’experiència d’ús de la piscina en àmbits com el benestar, la salut i la comunitat. És a dir, en els efectes que les noves solucions produeixen als usuaris millorant-ne la qualitat de vida i les relacions interpersonals. Perquè la piscina és, sens dubte, un espai privilegiat on compartir experiències en el respecte a la diversitat.
    • Què més veurem a Piscina & Wellness Barcelona 2021?
    El saló, a més de mostrar les darreres novetats que deriven de l’esforç de la indústria en R+D+i, acollirà certàmens com els Premis Piscina & Wellness Barcelona, els Premis Wellness Experience, o el Concurs per a Estudiants d’Arquitectura que reconeixeran l’excel·lència en  innovació, sostenibilitat i funcionalitat en diversos àmbits.
    Inclourà l’espai Wellness Experience, és a dir la recreació d’un complet centre de wellness, i altres activitats destacades de coneixement i networking, com el 5è Simposi d’Oci Aquàtic entre altres jornades, demostracions i iniciatives dedicades a la divulgació i reflexió.
    • Vol afegir alguna cosa més?
    Us esperem al saló, al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona, entre el 29 de novembre i el 2 de desembre. No falteu, serà una magnífica ocasió per tornar a saludar-nos personalment.

    Barcelona, 4 de noviembre de 2021

    Imágenes del salón aquí 

    Imágenes de Eloi Planes aquí 

    Mª Gloria Dilluvio / Maria Dolors Herranz
    Tel. 93 233 25 41 – 21 72
    mdherranz@firabarcelona.com / gdilluvio@firabarcelona.com