Tancar
  • 17/11/2021

    Piscina & Wellness Barcelona tracta el desenvolupament sostenible i la seguretat integral del lleure aquàtic

    Els nous projectes de lleure aquàtic se sumen al desenvolupament sostenible donant més importància a factors com la sostenibilitat, el respecte al medi ambient, la salut, el benestar i l’accessibilitat a totes les persones, independentment de la seva edat i capacitats. Per conèixer com incorporar els Objectius de Desenvolupament Sostenible a instal·lacions aquàtiques vinculades al turisme i l’esport, compartir experiències d’èxit, així com debatre qüestions relacionades amb la millora de la seguretat integral d’aquests espais, Piscina & Wellness Barcelona 2021 organitza la cinquena edició del Simposi d’oci aquàtic amb la participació com a ponents d’una vintena d’experts del sector.

    Aquest simposi –que tindrà lloc el 30 de novembre al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona–, s’adreça a propietaris i directius d’hotels, càmpings i establiments turístics, responsables de parcs aquàtics, així com a professionals de seguretat i socorrisme , directors tècnics i de manteniment d’aquest tipus d’instal·lacions, a més d’arquitectes, enginyers i instal·ladors vinculats al sector de la piscina.

    Per al coordinador del simposi i membre del comitè organitzador de Piscina & Wellness Barcelona, ​​Alfonso Ribarrocha, “la sostenibilitat real de qualsevol activitat empresarial es troba a la intersecció de les esferes econòmica, mediambiental i social. El sector de la piscina està evolucionant per aconseguir aquest equilibri, alineat amb els ODS, com veurem en els casos i les experiències pràctiques que es presentaran durant la jornada i que seran inspiradores per anar generalitzant la seva aplicació especialment a les instal·lacions aquàtiques d’ús públic”.

    Cinc taules rodones
    El simposi començarà amb una taula rodona sobre la implantació dels ODS al turisme i l’esport, dos dels principals sectors usuaris d’instal·lacions aquàtiques. Hi participaran com a ponents Héctor Cruz, president de l’Associació Empresarial de Clubs de Natació de Catalunya i gerent del Club Natació Atlètic Barceloneta – Barcelona; Fernando Carpena, president de la Reial Federació Espanyola de Natació,-++ i Concepció Rivero, consellera Insular de l’Àrea d’Educació, Joventut, Museus i Esports del Cabildo de Tenerife.

    Seguirà un debat sobre el futur de la piscina i el desenvolupament sostenible enfocada al món del càmping. Es parlarà de disseny d´instal·lacions aquàtiques i piscines en aquests establiments que es posicionen dins l´àmbit del turisme sostenible. Aportaran els punts de vista l’arquitecta Beatriz de Diego, membre del Green Building Council Espanya (GBCe); Alberto Ipas, consultor d’Ocio en Verde i Xavier Martín de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura La Salle-URL.

    Lligat a aquest punt, es presentarà amb exemples concrets com integrar la instal·lació aquàtica en projectes arquitectònics mitjançant la metodologia Business Information Modeling (BIM), una eina obligatòria des del gener del 2020 a tots els equipaments i infraestructures públiques tant d’obra nova com de rehabilitació. Ferran Bermejo, director tècnic de l’Institut de Tecnologia de la Construcció de Catalunya (iTeC) i Maria Elorriaga, arquitecta d’IDOM Consulting seran els encarregats d’explicar-ho.

    Per la seva banda, la seguretat integral en el disseny i construcció d’instal·lacions de lleure aquàtic comptarà amb un apartat específic que inclourà exemples il·lustratius de com s’està aplicant. El tema es tractarà des de tres enfocaments: la seguretat física dels equipaments i construccions segons les normatives vigents, la seguretat operativa, basada en procediments per a una gestió i supervisió eficaces de la instal·lació; i la seguretat sanitària, centrada en el compliment d’aquelles reglamentacions higienicosanitàries exigibles). Hi intervindran en aquesta sessió Agustí Ferrer, director d’Associació Espanyola de Professionals del Sector Piscines (ASOFAP); Marta García i Ramón Poch de la Red Estatal de Investigación Aplicada sobre Seguridad Deportiva (Riasport); Obel Castañeda, CEO de la consultora Biolab Company i Fernando Suárez de Góngora, CEO de Zonyx Technology.

    Finalment, es concretaran mesures i actuacions per millorar l’eficiència energètica i la reducció del consum d‟aigua a les piscines d‟ús públic, fins i tot incorporant la reutilització hídrica. Cristina Naches, project manager de l’INDESCAT, clúster català de l’esport; Armando Prallong, del Departament Tècnic a Calplas; Ainhoa ​​Mata i César de Cara de l’Institut Català d’Energia (ICAEN) aportaran algunes claus per aconseguir-ho.

    Segons dades de l’estudi sobre piscina d’ús públic i col·lectiu realitzat per ASOFAP i Piscina & Wellness Barcelona, ​​a Espanya hi ha prop de 40.000 piscines a centres esportius, establiments hotelers, càmpings, allotjaments rurals, centres d’hidroteràpia. Les empreses del sector de la piscina confirmen un augment de la demanda d’instal·lacions aquàtiques de caràcter lúdic que incorporen elements i estructures de lleure aquàtic. L’objectiu no és altre que millorar l’experiència de les persones usuàries, cercar la diferenciació davant de la competència i augmentar la rendibilitat.

    Sobre Piscina & Wellness Barcelona
    Organitzat per Fira de Barcelona en col·laboració amb la patronal ASOFAP, és l’esdeveniment de més internacionalitat del calendari firal europeu del sector de la piscina i el wellness. Reunirà del 29 de novembre al 2 de desembre als pavellons 4 i 5 del recinte de Gran Via més de 350 marques, entre elles la pràctica totalitat de les empreses líders del sector. El saló mostrarà les darreres novetats en producte, tecnologies i solucions innovadores i ecoeficients que milloren la sostenibilitat, el control, l’automatització del manteniment i l’experiència d’ús, en què cada vegada es té més en compte la salut i el benestar.

    Barcelona, novembre de 2021

    CONSULTA EL PROGRAMA aquí

    Mª Gloria Dilluvio Bianchi – Maria Dolors Herranz
    Tel. +34 93 233 21 72 – 93 233 25 41
    gdilluvio@firabarcelona.com
    mdherranz@firabarcelona.com

    Encara no ens segueixes a Instagram?